Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2023 11:55 - Инттервю с Магдалена Ташева - Не сме в периферията
Автор: heliana Категория: Регионални   
Прочетен: 1133 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Взех блиц интервю от г-жа Магдалена Ташева на похода за мир, но вятърът е токова силен, че въпреки запис от два микрофона не успях да поправя видеото. Ще я потърся за да взема ново видео интервю от нея при по-добри климатични условия. Затова публикувам вчерашното интевю като текст.

 image

Г-жо Ташева, защо се събрахме днес на протест?

Събрахме се за да протистираме срещу бавното подмолно вкарване на България във войната, която запада разгърна първо срещу руското население в Украйна, а сега изобщо срещу самата Русия. Но аз тук искам пред нашите читатели и зрители да уточня нещо. Внимавайте каква е ролята на служебните правителства през последните осем години откакто се води тази война. Тя започна през септември 2014 г. при голямото събиране на държавните и правителствените глави на НАТО в Уелс, Британия. Тогава бяха определени шест фронтови държави, една от които е България. Там присъстваха тогавашният президент, Росен Плевнелиев и забележете военния министър на отбраната Велизар Шаламанов. Той тогава беше активен, действащ служител на НАТО, шеф на една от дирекциите по информация на Северно-атлантическият пакт. Служител на НАТО беше назначен за, вярно, служебен, но министър на отбраната. И те подписаха тази декларация, тази даже резолюция за това, че България ще бъде една от шестте фронтови държави. От тогава до сега около 20 пъти са променяни на час по лъжичка Закона за отбраната и въоръжените сили и Закона за резерва и запаса. Последните промени в чл. 56, 61, 72, а мисля и 134, всъщност лишават България, българските правителства, ако щете и президентството, тъй като президентът има големи правомощия във военно време, лишават ги от суверенитет. И прехвърлят суверенитета по управлението на Българските въоръжени сили на НАТО. Там НАТО не е казано в закона, но се говори за български военослужещи в, цитирам, „състава на международни въоръжени сили по сключени договори в състава на съюзнически сили или чужди държави“. Добре, съюзнически сили, международни сили по договор – това е НАТО, ако го заменим. Но кои са „чуждите въоръжени сили“? Нали няма нашите бойци да ходят да се бият в Мали или във Виена? Чуждите въоръжени сили са Украйна и това е страшното. Всъщност ако махнем евфемизми като „многонационални“, „въоръжени сили по международни инициативи“, по „военни инициативи“ и ги заменим с НАТО получава се, че командването, оперативното командване на българската армия е прехвърлено на НАТО заради войната в Украйна. Това означава „международни военни сили и инициативи“, „операции“ също така. Това е страшното. За това се събрахме днес.

- Изглежда предварително е подготвяно такова нещо.

- Ама разбира се. То затова последните поправки бяха приети в последния ден на 48-мия парламент – 31-ви януари. В парламента е имало около 130 – 150 души. Останалите депутати са били вече напуснали. Това е петък, петък който е ден за парламентарен контрол. Парламентарен контрол, а не за гласуване на закони. Явно е имало тайна договорка да го приемат тогава. На следващия работен ден, понеделник, 3-ти февруари, президентът Радев подписа указ 34, с който закона се изпраща в Държавен вестник. На 7-ми февруари той беше публикуван в Държавен вестник. Тоест този закон, поправения, новия закон за отбраната и въоръжените сили е вече действащ.

- Ние сме в периферията на тези събития, но все пак какво мислите, че ще се случи?

- Не сме в периферията. От 2014 г. сме една от шестте фронтови държави. И той, Джо Байдън, го каза в прав текст. След 22-ри февруари, когато ги привика ей така като кученца деветте президенти и министър председатели на страните от Букурещката девятка, и им каза „вие сте нашта фронтова линия“. Как по-ясно да им го каже? Как по-ясно да ни го кажат на нас? България вече е във война. Това е страшното. И всичко зависи от това кого ще изпратим в следващия парламент. Срещу евроатлантическото мнозинство, което е мнозинството на войната ние трябва да изпратим сили, които да могат да формират, обратно, мнозинството на мира. На неутралитета. Иначе няма спасение. Иначе всичко е подписано. Иначе всичко вече е узаконено. Нямаме друг начин. Трябва да внимаваме за кого гласуваме. 


Тагове:   регионални,   анализи,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: heliana
Категория: Други
Прочетен: 140155
Постинги: 105
Коментари: 105
Гласове: 275
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930