Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2023 14:54 - ОТМ, разказ Хелиана Стоичкова
Автор: heliana Категория: Изкуство   
Прочетен: 823 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 19.03.2023 14:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
            Приеха Жожев по спешност, след като направи колапс на улицата. Можем да спекулираме дали го напече слънцето или беше нещо по-малко преднамерено, но като се свести той със сигурност започна да изчислява каква е вероятността да попадне в лудницата случайно.

Не мислете, че човека нямаше някои проблеми. Живота му премина в тясно специализирано проучване на вероятностите да е прав за изчислителния метод на доходността на глава от населението.  И тъй като отдели много време на изследванията си беше съвсем сигурен, че изместването на вариантите може да бъде не повече от 4.9%, което съвсем не беше много предвид размера на проучването.

Настаниха го в една стая с други трима и още щом го вкараха в стаята, един от тях проговори.

- И ти ли си ОТМ? - Той много бързо разбра какво е ОТМ, но не разбра защо го питат и както беше вързан за масата надигна въпросително само вежди. Другия предположи, че щом тишийната е тотална са се разбрали перфектно и премина по същество. – Ще участваш ли?

Тишийната в стаята беше вече проглушителна. Онзи до прозореца  освободи част от душевния си запас под пижамата и се засмя. Приятеля му до прозореца потропа по леглото с нокът и въздъхна. Двамата се засмяха, а новодошлия понеже нямаше чувство за хумор отново само вдигна вежди. Разбраха се прекрасно и когато след четири часа сестрата влезна да бие дозата с успокоителни на двамата до прозореца беше организирана бърза революционна офанзива, включваща измама, бунт, посегателство над нейните права и скоростно бягство от стаята.

Коридора го преодоляха лесно, стълбите още по-лесно, имаше лек сблъсък на една от вратите и безобидно физическо поругаване на един от санитарите. Трима се измъкнаха, но Жожев бе внезапно заловен като понесе и лека загуба на съзнание вследствие на удар с тъп предмет. На следващият ден го изправиха пред малка комисия от трима психолози, двама странни костюмари и двама санитари в много малка задушна стая някъде на втори етаж. Жожев леко подразнен започна пръв.

- Понеже нямам чувство за хумор ще ви кажа, че тук всички сте или психопати или малоумни. И преди да ме упоите ще го кажа на глас. Изследването ми показва ясно, че от раждането си до смъртта всеки един от нас ходи с една цифра над главата. В момента, в който цифрата падне под необходимата доходност го гасят.

- Вие сте приет тук за да ви се помогне – Каза един от психолозите  - Не искаме да навредите на никой. Кажете каква е тази цифра. Тя вижда ли се над главата като корона, има ли сияниие, или цвят? Опишете ни я моля.

- Вашата цифра господине е приблизително 164, на госпожата до вас цифрата на ден заплашително спада, защото има проблеми със здравето. Ако не направите нещо ще попаднете в черния списък. Тия двамата се мислят за много важни, но коефициента им на доходност е изкуствен. Санитаря в ляво има най-висок коефициент, защото скоро ще наследи имот със средна стойност.

- Така ли? – Възкликна санитаря като се зарадва, но се усети и лицето му пак стана безизразно.

- Да, и това са приблизителни предположения освен ако вие не сте хората, за които ви помислих първоначално. Ако вие не сте правителствени агенти, вие не сте държавни служители и вие двамата не сте санитари, което предполага, че аз не съм в болница, а някъде другаде.

- За цифрата ми кажете – Тя свети ли като неонен надпис над главата ми или я виждате като графично изписана. Примерно като калиграфия или пък има надписи по престилката  ми. Имам ли надписи по това джобче тук? – Психолога посочи предния джоб на престилката си и потупа по химикалката вътре в нея. – Тази химикалка част ли е от цифрата.

- Цифрата ви, господине, е сложносъставно от всичко, което вие сте, всички ваши връзки, притежания и дължимости. Или иначе казано тя включва всички данъци и такси, които дължите за собственото си съществуване, те включват осигуровки, медицински разходи, всички възможни разходи, които вие ще направите в рамките на един ден за да обезпечите собственото си съществуване, което включва от своя страна данък върху имущество, което притежавате, движимо и недвижимо, всички сметки за услуги, които потребявате както и данъците върху тези услуги. Тази цифра в различните етапи от вашият живот се променя като има приблизителна стойност за всеки един индивид. Когато детето се ражда в родилният дом и му дадат ЕГН към това ЕГН започва да се прикрепва информация за дължи-мите такси и суми за обезпечаване на съществуването на този индивид. Това означава, че родителите както и всички, които имат досег с детето започват да плащат в началото радушно, а впослед-ствие с неохота сметката за съществуването на този индивид. Бързо ли говоря?

Жожев направи кратка паузи и като видя, че му дават възможност да продължи реши да продължи:

- Със всеки следващ ден на детето се изобретяват нови поводи и такси, които родителите да заплатят за неговото съществуване. Говорим не просто за аксесоарите и консумативите по това дете, говорим за точна и прецизна сметка колко ще се дадат за детската градина, за ядене, за дрехи, за книги, за образование, за почивки, за сладоледи. Една изключително богата и почти прецизна сметка колко горе долу струва съществуването на едно дете на две годиники на ден. Разбирайте колко пари могат да бъдат осребрени на гърба на това дете в рамките на един ден. Ден, който се повтаря отново и отново. Кой ще обезпечи сметката и кои ще си разделят дивидента. За това става въпрос. Примката постепенно се затяга, колкото по-голямо толкова повече. При пълна зрялост цифрата вече е различна. Бързо трябва вие да се сдобиете с дете за да започнете да дължите не само за себе си, но за още един индивид. И така до безкрай докато станете икономически неизгоден. Тоест цифрата на дивидента платена под каквато и да е форма и от когото и да било падне под определена сума. Това са онези, които в болницата умират случайно. Хора, които системата ампутира защото доходността им живи е спаднала под определен коефициент.

Вратата се отвори и влезна симпатична брюнетка. Тя направи няколко крачки навътре и се обърна към Жожев.

- Здравейте г-н Жожев, добре дошли в изследователския ни център. Моля елате с мен, искам да ви заведа при нашите основатели, един от които вече познавате. Няма да ви разказвам шеги кой ви е ударил по главата, защото разбирам, че няма да ви бъдат смешни.

Жожев погледна санитарите, лекарите и двамата агенти, които привотливо му се усмихваха и разбира се се запита дали това не е поредният номер, но поне този имаше по-добър потенциал от другите. Той взе математическата си мисъл и последва жената, защото сега на него му стана интересно да разбере къде е попаднал.

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: heliana
Категория: Други
Прочетен: 139862
Постинги: 105
Коментари: 105
Гласове: 275
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930