Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2023 12:17 - За победата над света
Автор: debeloto Категория: Новини   
Прочетен: 3838 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Глава девета

 

За победата над света

 

Св. Василий Велика казва: „С тревожно сърце е невъзможно да се пристъпи към познаване на истината“. Затова трябва да се стараем да избягваме всичко, което тревожи сърцето ни, отвлича вниманието ни, вълнува ни или ни безпокои. Ние трябва да се освободим от суетата и грижите за безполезните неща доколкото е възможно. И дори когато служим на Господа, не трябва да се грижим и безпокоим за много неща, но винаги да помним, че едно е само потребно (Лука 10: 41-42).

                За да измием тялото, трябва да свалим дрехите. Така е и със сърцето; трябва да свалим от него ненужните покривки, да го съблечем, за да то достъпно за Очистващия. Живителните лъчи на слънцето не могат да достигнат кожата, ако не бъде открита. Същото важи и за животворящата сила на Светия Дух.

                Затова – събличай се! Отказвай се от всичко, което служи за наслада, удоволствие, удобство или развлечение, което весели и ласкае взора, слуха, гърлото или другите ти сетива – но така, че това да бъде незабележимо отвън. Който не е с Мене, е против Мене; и който не събира с Мене, разпилява (Мат. 12:30). Ограничи ежедневните си потребности и привички; върши всичко спокойно, обмислено, без резки преходи, но неотклонно. Постепенно прекъсвай нишките, които те свързват с външния свят. Защото всичко, що е в света – похотта на плътта, похотта на очите и гордостта житейска, не е от Отца, а от тоя свят и воюва против душата (1 Йоан 2:16; 1 Петр. 2:11).

                Какво е светът? Не бива да си го представяш като нещо видимо и достъпно. „Светът – обяснява св. Макарий Египетски – е тъмен покров (или огън на светския дух), който обгръща сърцето и така го откъсва от Дървото на Живота“. Светът – това е всичко, което привлича и удовлетворява сетивата ти, това е твоето вътрешно „аз“, непознало Господа (Йоан 17:25).

                На света принадлежат нашите страстни желания и стремежи. Св. Исаак Сириец ги изброява: привързаността към богатство и трупане на всевъзможни вещи; телесното наслаждение; жаждата за почести, от която произлиза завистта; желанието за главенство; властолюбието; желанието за налагане и халресване; търсенето на човешка слава, което ни прави злопаметни; излишната грижа и страха за физическото здраве. Всичко това е от света; в своята съвкупност то ни мами, обърква и държи оковани с тежки вериги.

                Искаш ли да се освободиш? Изпитай себе си съобразно изброеното от св. Исаак и виж ясно с какво трябва да се бориш, за да се приближиш към Бога. Защото приятелството със света е вражда против Бога и който поиска да бъде приятел на света, враг става на Бога (Як. 4:4). Широкият хоризонт е достъпен само за този, който оставя тясната долина с присъщите й занимания и удоволствия. Никой не може да слугува на двама господари (Мат. 6:24). Едновременното пребиваване в долината и на върха е невъзможно.

                За да облекчиш пътя си нагоре и да отхвърлиш от себе си смазващия товар, ти можеш често да си задаваш въпроси, подобни на тези: за своя угода или заради ближния отивам на този концерт или на кино? Разпъвам ли плътта, когато съм на коктейл или на парти? Да похарча ли всичко, което имам, за да си организирам едно приятно пътуване или за да си купя тази книга? Изнурявам ли и поробвам ли тялото си (1 Кор. 9:27), изтягайки се с книга в удобно кресло? Въпросите може да се разнообразят и умножат, съразмерно с твоите привички и тяхното съотнасяне с живота според Евангелието. При това, ти трябва да помниш, че верният в най-малкото, е верен и в многото (Лука 16:10). Не се бой от страданията, те ще ти помогнат да излезеш от тясната долина, където си странствал по плътските си похоти, изпълнявайки желанията на плътта и на помислите (Еф. 2:3).

                Трябва да си задаваш тези въпроси без пощада и единствено на себе си. Никога и в никакъв случай (дори и в мисълта си) на другите. В момента, в който отправяш подобен въпрос не към себе си, а към своя ближен, ти си присвояваш правото на съдник и с това осъждаш самия себе си. Така губиш всичко, което си придобил с въздържание; направил си крачка напред, а десет назад и тогава ти остава само да плачеш над своето падение и самоувереност.

             Тито Колиандер

 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: debeloto
Категория: Новини
Прочетен: 454209
Постинги: 269
Коментари: 210
Гласове: 438
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031