Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2023 09:45 - Вербализирането като волеоформяне, Хелиана Стоичкова
Автор: heliana Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2286 Коментари: 5 Гласове:
3

Последна промяна: 02.04.2023 09:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image
Всеки ден ние се сблъскваме с разнообразни теми за размисъл и те се натрупват в нас било под формата на емоционални оценки, било под формата на информационни пакети, които остават за допълнителна обработка. Сравняваме ги с предишни информации, които сме си събрали и се опитваме да преценим какво мислим по дадена тема. На практика желанието да се замислиш над определени въпроси обикновено е под директивата на външно влияние под формата на директен или страничен въпрос поставящ пред нас дадена хипотеза. И ако ние сме в позицията само на слушатели е възможно и информацията и поствените теми за размисъл да отшумят в подсъзнанието недооформени, неподредени, некласифицирани. Какъвто е обичайно случай и повечето хора разбират, че това е причината в училище децата да бъдат "изпитвани". Когато те накарат да изразиш с думи какво си разбрал тогава в мозъка се случва нещо ново. Стартира се процес по подреждане и преоформяне на целия информационно-емоционално-интуитивен пакет и ние формираме мисъл. Тази мисъл вече функционира на съзнателно ниво.   
Но вербализирането на определени мисли придава на тези мисли много по-конкретен вид от оригиналният. Защото мислите ни са визуални и хаотични и емоционални по естество. Ние не винаги мислим с думи и когато ни се наложи да формулираме и закодираме на езиково ниво това, което "усещаме за правилно". Ние доста често замаме позиция и изясняваме за себе си и своето отношение по разглежданата тема. Защото до този момент може да е по-плуралистично и амбивалентно и трябва да бъде разглеждано като такова. В момента, вкойто сме подканени да структурираме всичко онова, което се блъска на посоки в ума ни ние сме принудени при спорни въпроси да заемем по-категорична позиция, да доуточним езиково наличието на плуралистична позиция и като цяло да изясним за останалите параметрите на интелектуалният ни импулс. Това не е нищо ново, но е добре забравено старо. Проблемът е, че когато добре забравените стари практики съвсем бъдат забравени получаваме психологически конструкции, които не могат да вербализират, да структурират мислите си и това се дължи не само на беден понятиен апарат, но най-вече на недоразвита моторика в мислообразуването. Респективно дори да изгрее ярка мисъл, усещане и някаква воля то тя не може да приеме вид ясен, конкретен и категоричен и остава рудиментарна. А недовършени мисли твърде често заминават директно в подсъзнанието и несъзнаваното. И това убива опитите за "мислене".  
Още по-хубавото на вербализирането е, че когато оформиш и облечеш мисълта в думи получаваш възможност да я наблюдаваш отстрани заедно със събеседника си. Или иначе казано веднъж произведена вербалната конструкция става притежание на контекста и ти, който си я произвел можеш да я наблюдаваш на свой ред като чужда, да я редактираш, коментираш, доуточниш и подобриш. Можеш сам да спориш с нея и ако си достатъчно смел да я оставиш настрана за няколко дни и да се върнеш към нея. Тя вече ще ти се струва чужда и ще видиш в по-голяма степен нейните слабости и достойнства. "Не мога да го обясня" казва детето не защото не може да каже какво знае, а защото не знае какво знае и най-вече не знае как да борави с това, което мисли, че знае. Процесът на говорене е много важен за децата и въпреки, че всеки преминава през периоди на логорея то тя също е част от развитието и следва и трябва да бъде овладяна по същият начин както се овладява мълчанието и неспособността за себеизразяване.  
Себеизразяването като форма на волеоформяне също е много важна.   
- Искаш ли сладолед?
- М-м... 
Преди да е зададен въпроса не протича воля по отношение на даден обект или субект на наблюдение. С поставянето на въпрос, обаче, се предизвиква реакция и потребност от волеоформяне. Ако индивида остане на "М-м..." то той се проваля в процеса на волеоформяне. Ако темата поставена на дневен ред е свързана с един сладолед това не е важно, но ако той е свикнал да функционира по този начин тогава коя да е тема поставена пред него ще предизвиква все същата реакция, защото той не е изградил система или методика за волеоформяне:  

- Искаш ли да получиш възнаграждение за труда си?
- М-м...  

Тези неща са важни. Не трябва да бъдат подценявани.  



Гласувай:
3



1. krumbelosvet - ВЪНШНИЯТ свят ни сервира впечатленията ХАОТИЧНО по правило.
02.04.2023 10:15
Благодаря за интересния текст.
А пропо.
Как е открита системата на химическите елементи от Менделеев?
Чрез П О Д Р Е Ж Д А Н Е.
Така както има неподредени дворове и домове, ОЩЕ ПОВЕЧЕ има неподредени ГЛАВИ. Поради сложността (неподредеността) на проблема нека приемем, че подреждането на информацията в мозъка е ДАРБА, талант и понякога гениалност.
Защото природата е ПОДРЕДЕНА в строга йерархия коята се разклонява., за разлика от сигналите които улавяме случайно. И който успее да хване ПРИРОДНАТА подредба, получава КРИЛЕ на мисълта.
И т.н.
Хубав ден!
цитирай
2. heliana - А пропо. Как е открита системата на ...
02.04.2023 10:30
krumbelosvet написа:
А пропо.
Как е открита системата на химическите елементи от Менделеев?
Чрез П О Д Р Е Ж Д А Н Е.
Така както има неподредени дворове и домове, ОЩЕ ПОВЕЧЕ има неподредени ГЛАВИ. Поради сложността (неподредеността) на проблема нека приемем, че подреждането на информацията в мозъка е ДАРБА, талант и понякога гениалност.
Защото природата е ПОДРЕДЕНА, за разлика от сигналите които улавяме случайно. И който успее да хване ПРИРОДНАТА подредба, получава КРИЛЕ на мисълта.
И т.н.

Така е, аз много говоря за ученето на нови думи, за търсенето на инфорамция, но подредбата е ключова.
цитирай
3. exo - Осъзнавате ли, че страдате от остра ...
02.04.2023 11:03
Осъзнавате ли, че страдате от остра графомания?
цитирай
4. heliana - Осъзнавате ли, че страдате от остра ...
02.04.2023 11:35
exo написа:
Осъзнавате ли, че страдате от остра графомания?

Не виждам от какво друго трябва да страда един писател. :)))))))))
цитирай
5. krumbelosvet - Ето защо трия коментари
02.04.2023 19:38
Ти се трудиш да кажеш КРАТКО нещо полезно.
А идва бай Хубав и оцапа отдолу.
Требе да се трие!!!!
цитирай
6. heliana - Ти се трудиш да кажеш КРАТКО нещо ...
02.04.2023 19:48
krumbelosvet написа:
Ти се трудиш да кажеш КРАТКО нещо полезно.
А идва бай Хубав и оцапа отдолу.
Требе да се трие!!!!


Благодаря за съвета
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: heliana
Категория: Други
Прочетен: 138382
Постинги: 105
Коментари: 105
Гласове: 273
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031