Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2023 07:37 - Етногенезисът на Лев Гумильов
Автор: georgihadjiyski Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3086 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 31.03.2023 07:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Чета една доста интересна книга - “Етногенезисът и биосферата на Земята” от Лев Гумильов.
Лев Николаевич Гумильов (1 октомври 1912 г. - 15 юни 1992 г.) е руски географ, историк, ориенталист и етнолог. Типичен представител на съветския интелектуален елит от времето между 30-те и 80-те години на ХХ век, с творчество, признато едва след т.нар. “Перестройка”, приживе той е подлаган на всевъзможни репресии - арести, заточения, изселвания, затвори, с други думи - постоянен контингент на управлението на съветските концентрационни лагери - ГУЛАГ, от която орис не го спасява нито участието му във Втората световна война, нито в превземането на Берлин. Баща му - Николай Гумильов е разстрелян от болшевиките след обвинение в контрареволюционен заговор, а майка му е известната поетеса Анна Ахматова, която днешният татарски елит много обича да причислява към потомците на волжските българи.  

*******

Макар и тясно специализирана, книгата е написана увлекателно - с много нагледни примери и се чете бързо и лесно.  Според Гумильов всеки етнос преминава през три системи на възприемане (и ползване) на времето като процес, протичащ от миналото, през настоящето, към бъдещето: «пасеизъм, актуализъм и футуризъм.»
- При пасеизма основната част от представителите на етноса са ориентирани към миналото и се приемат за наследници на своя род, които трябва да дадат своя дан, добавяйки го към сътвореното от предците и дори да жертват живота си в името на рода;
- При актуализма ориентацията е към настоящето, като повечето от представителите на етноса живеят тук и сега - всеки за себе си, и потребяват с пълни шепи от всичко;
- При футуризма ориентацията на етноса е към бъдещето, и залисани по своите фантазии за бляскавото, безпроблемно, славно и прекрасно идващо безвремие, неговите членове губят представата си за минало и настояще, и така в крайна сметка етносът изчезва.
Макар и твърде спорна, а и опростена, тази схема би могла да обясни определени обществени процеси, протичащи при нас - българите, (а може би и при редица други социалистически и постсоциалистически етноси) през последните около осемдесет години - от бляновете по абсурдния комунизъм, през мечтата по членство в ЕС, до днешните въжделения по Шенген…
Разбира се този процес, описан от Гумильов е може би неточен, а и по всяка вероятност - обратим, защото е всеизвестно, че са достатъчни дори и само двама нормални представители на един етнос - мъж и жена, които искат той да съществува в безкрая на времето за да го има в бъдеще, но схемата на автора предразполага към размисъл.  

*******

Доста интересна информация е дадена и от историята на китайския етнос: Мечтата на въстаналите китайски селяни - т.нар. “жълти забрадки”, да заменят «синьото небе на насилието“ с „жълтото небе на справедливостта“ довело до намаляване на населението на Китай от 50 милиона на 7,5 милиона души. (По същото време - II - III век сл. Хр., населението на Римската империя е около 88 милиона души.)

image
 



Гласувай:
6



1. virtu - Ако за идването на Справедливостта на Земята , трябва да загинат 9/10 от населението й ,
31.03.2023 10:07
не искам тази справедливост !
Във войните умират най-светлите умове . Кой може да каже , кой човек трябва да живее и кой не !
Спартанците с тяхната идеология са избили още като пеленачета своите философи и поети , затова имат войни , но нямат мислители !
Най-големите писатели на 19 век са били болнави и слаботелесни , а са създали най-великите произведения: Шилер , Емилио Салгари , Александът Беляев, Джакомо Леопарди .
Ако избие своите мъдреци , Човечеството много ще загуби !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2316439
Постинги: 383
Коментари: 551
Гласове: 3368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930