Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2023 23:16 - Аксиоми и REM - малко въпроси от света на сънищата
Автор: heliana Категория: Други   
Прочетен: 1229 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Току що научих нова дума "кондоминиум". За пръв път я срещам, много провокативна към фантазията на човека. Особено силно впечатление прави тълкованието на Уикипедия и примера, че Судан е бил в състояние на кондоминиум достатъчно дълго. А ние знаем от информационните канали на съвремието как живеят хората в Судан. Както и да е. Това ни връща към чл. 5 ал. 4 от нашият основен закон, посредством която този кондоминиум влиза в сила. Вчера срещнах един коментар някъде под постовете, който преразказан звучеше по следният начин - онези, на които 35 години не са им стигнали за да се ориентират какво е евроатлантизма и какво прави днес явно имат мозъчна смърт. И аз, без майтап, влязох да прочета при сканиране на вълните на мозъка кога приемаме, че имаме фактическа мозъчна смърт. Оказа се, че това е състояние на мозъка, при което вече не протичат никакви вълни. Нито на 3 Hz нито на 1 Hz. Не става въпрос за състоянието на делта вълните, при които на 3 Hz и по-малко, бавни и дълбоки вълни мозъка се намира в състояние на дълбок сън и по време на тази 3-та фаза на сън е най-трудно мозъка да бъде събуден. Изисква се максимална сила на звук и дразнител за да бъде изваден спящият от нея. Според коментара на този човек онези, които още не са разбрали какво става не са ни най-малко в състояние на дълбок сън. На мен това ми се видя крайно и продължих да чета за етапите на съня. А те биват:

1 буден и в съзнание - алфа вълни 8-13 Hz и бета вълни над 13 Hz

2. алфа вълни - 1-ва фаза на съня

3. тета вълни - 2-ра фаза на съня + К комплекс / амплитуди и трептения, които обикновено предвещават началото на делта етапа/ - 4-7 Hz

4. делта вълни - 3-4 фаза на съня - по-малко от 3 Hz

5. REM, която е фазата на активното сънуване.

При здравите индивиди тези фази се въртят през около 90 минути и това означава, че по време на един нормален 8 часов сън ние имаме активно сънуване 6-7 пъти. Особено интересно е това, че по време на фазата REM активността на мозъка се покачва до състоянието на буден индивид, с тази особеност, че цялата мускулатура остава напълно блокирана. Изключение правят само мускули и органи, които са отговорни за движението на течностите и кислорода в тялото, както и очите, които потрепват. Всичко останало е напълно блокирано. Активен мозък до нивото на вълните на буден мозък, но не в съзнание. Тоест активната фаза на съня замерена през енергиите и вълните, които протичат в мозъка, честотата им и интензитета им са почти като при будните хора. С тази основна разлика, че не са в съзнание, а са всъстояние на вътрешно генерирана халюцинация. 

image

И не е никак случайно това, че събуждането от REM става с такава лекота. Всичко това го изложих за да посоча две дребни подробности. За да имаме мозъчна смърт трябва да имаме пълен покой на вълните. Такива просто не протичат.  Стигне ли се до това, връщане назад наистина няма. Закачата, че онези, които още не са изпитали желание да се информирато поне - за тях връщане назад няма е много тъжна ако е вярна. Не става въпрос за мнение и позиция, които могат да бъдат най-различни. Става въпрос за отказ от познание и мислене. Отказ от опити за мислене. Аз изходих от една позиция, утре може да изходя от друга позиция. Важен е принципа на функциониране на нещата. 

Но втората по-интересна игра на мисълта е, че състоянието на съзнателност може да бъде имитирано. И мозъка доста успешно го прави знаейки, че е в състояние на сън. Това, което бих хипотетизирала е, че мозъка съвсем успешно може да го прави и когато е в състояние на будност. Да, мускулите работят, малкия мозък не е блокиран, церебеларната и церебралната система работят, но мозъка не е напълно в съзнание. Устата работи, сетивата са активирани, можеш да говориш, можеш да ходиш, но степента ти на будност е ограничена и една част от света го приемаш като във филм. Участваш, но не точно. В съзнание си, но не точно. Актант си, но не точно. А взаимодействието с виртуалният свят е нещо подобно. Участваш, но не точно ти, а аватара ти. Правиш нещо, но на ужким там някъде, не във физическия свят. Тоест ти свикваш да приемаш една аксиома за отдалеченост от себе си и представата за себе си е нещо съчинено и представено там някъде в едно виртуално пространство. Ти не си го представяш като сървърни компютри струпани в тъмни, тихи помещения, а като някакъв реален свят. Според възприятията ти там има стаи, разговори, хора, сюжети, а в действителност всичко това представлява един поток от 01011101000101010111110101011111100000010101010000, през който вие се докосвате и цялото богатство на сетивния физически свят се преобразува в нещо друго, в една фантазия за свят. В един аксиоматизиран сън. 

Ако ума не е в състояние да сънува дори в моментите на будност той не би могъл да да участва в една такава действителност. По-интересното е, че ако проследим логиката на вълните по време на сън, можем да добием представа какво се случва с тях и когато сме будни. При здрав буден човек алфа вълните са 8-13 Hz, бета вълните са над 13 Hz, тета 4-7 Hz и делта по-малко от 3 Hz вълни. Не се приема за нормално в будно състояние вълните да падат под 7 Hz. 

Погледнато през тази призма съзнанието може да бъде манипулирано от една страна да не функционира правилно като се използват моменти на спад в честотата на вълните или при умишлено свеждане на вълните надолу при будно състояние. И от друга страна липсата на съзнателност може да бъде постигната чрез приучаване на мозъка да приема аксиоми, в които действителността е някаква конкретна, а не това, което той би регистрирал в нормално будно състояние и в соътветствие с нещото, което ние наричаме "здрав разум". И истината е, че всички тези неща са много лесни за манипулиране. Особено, когато живееш вътре в изкуствено присадени протези и постоянно прескачаш от тях към реалния свят. Наполовин вътре наполовин вън. 

Аз действително проследих тази логика на вътрешно възникващи въпроси от едно към друго, но последният въпрос, който възникна пред мен беше фактическата функция на фазата REM. Фазата на активно сънуване. Това са сънищата, с които понякога се събуждаме усмихнати, а понякога обляни в пот. Това са странните причудливи истории, срещите с извънземни и дракони и какво ли още не. В моите сънища има дори акули, които плуват в асфалта. Според едно изследване сънищата са в по-голямата си степен пряко свързани с това, което е актуално  преживявано от нас в ежедневието. В този смисъл те са катализатор за емоционално овладяване. Ако по време на другите фази на съня тялото регенерира физически, калибрира си системите, то по време на  тази активна фаза на сънуване излиза, че тялото си калибрира психологическото състояние. Например, всеки ден в задръстванията трупате напрежение, в работата също, децата постоянно искат внимание, съпругата е недоволна от нещо, което сте направили и за капак са ви преметнали някъде с пари. Ако няма механизъм това наслояване на емоционална фрустрация да бъде овладявано човешкото същество не може да понесе до безкрай да я трупа. А поводи за фрустрация бол. Освен това при разиграването на разнообразни ситуации на сън най-вероятно, хипотеза ако щеш, се трупа и така наречената емоционална зрялост. 

А проблема с емоционалнат зрялост е, че колкото по-емоционално зрели са хората толкова по-добра връзка имат с онова, което наричаме "здрав разум". И изобщо цялата система функционира много по-добре. Не можеш да подхлъзнеш толкова лесно човек, който долавя фалша с лекота, не можеш да го будалкаш толкова лесно ако е подредил по хармоничен начин нещата в съзнанието си. Ако има ясни граници морални, общочовешки, ако терминалната му ценностна система е наистина твърда и непроменяема. Ако инструменталната му ценностна система е гъвкава, но не и хаотична. Тогава не можеш да му представиш черното за бяло. И дори да го заблудиш с нюансите на сивото, рано или късно той ще се ориентира инстриктивно защото ще използва всички възможни препратки към познание и опит, които е трупал. И емоционално и интелектуално. 

Ако аз искам да добия хора, които не могат да осмислят определени събития или да правят разлика между реално и фалшиво аз трябва да наруша от една страна начина, по който са будни и от друга да наруша начина, по който преосмислят и реконструират действителността докато спят. Опитвам се да преценя какво получавам от тези дребни подробности за съня и си давам сметка, че състоянието на заспалост и момента на събуждане се индуцират. Те са резултат от обстоятелства. Интелигентността изисква от нас, както не бише казано, да се адаптираме към промените. Да не блокираме съзнанието в нещата, които знаем и винаги да го държим отворено за нови информации и промени в обстоятелствата. Живеем в амбивалентен свят, човек не знае кога от шапката ще изкочат два заека едновремено. Или, че шапките са три, фокусниците много на брой. Няма как да знаем всичко, не ни се полага. 




Гласувай:
3



1. chado - Възхитителна конструкция създ...
02.04.2023 00:30
Възхитителна конструкция създаваща приятно естетично удоволствие.
цитирай
2. notfun - ....здр Хелли,
02.04.2023 08:28
немам вече очи, да изчета..всичко...
а, може би..така, и трябва...

написала, ли за...Метода на Р Монро ? и , Хеми Синк ?

ПЪТУВАНЕ ИЗВЪН ТЯЛОТО РОБЪРТ МОНРО 1

АУДИО БИБЛИОТЕКА

за ИТП/ извънтелесни опитности ?)
цитирай
3. heliana - немам вече очи, да изчета. . всичко. ...
02.04.2023 19:51
notfun написа:
немам вече очи, да изчета..всичко...
а, може би..така, и трябва...

написала, ли за...Метода на Р Монро ? и , Хеми Синк ?

ПЪТУВАНЕ ИЗВЪН ТЯЛОТО РОБЪРТ МОНРО 1

АУДИО БИБЛИОТЕКА

за ИТП/ извънтелесни опитности ?)


Благодаря ти, това звучи интересно. Ще потърся повече информация.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: heliana
Категория: Други
Прочетен: 138455
Постинги: 105
Коментари: 105
Гласове: 273
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031